Popular Posts

Thursday, October 22, 2009

huish..


exam da dekat da...ade banyk test b4 final..



serabut gak pala otak.



2/11 ni la ak tat exam

lama xbukak

hmm,ak da lama xbukak blog nie..
sowie spe yg sentiasa jengok2 blog ni



ak cbe update pape cite baru yg ak ade




hope stay in cntact

Ada Gambar ni dah tersebar dengan luas di internet tentang batu terapung. Ada banyak pihak mendakwa ada batu yang nak ikut Nabi Muhammad S.A.W semasa israk dan mikraj. Banyak artikel-artikel mengenai ‘Dome of The Rock’ ni.

batu2-palsu
Berkaitan gambar palsu batu terapung di atas tidak dapat dipastikan samada penulis tersebut adalah orang Islam atau beragama lain. Penulis artikel tersebut telah mengaitkan batu tersebut dengan kisah Isra’ dan Mi’raj Rasulullah s.a.w. sedangkan lokasi batu itu pun tidak diketahui di mana, dan tidak pula diketahui siapa yang telah menangkap gambar itu. Sebenarnya, bagi mereka yang berpengalaman mengedit foto, dia boleh mengedit gambar batu menjadi seolah-olah terapung dengan menggunakan teknik superimpose. Tapi kenapa mereka sanggup melakukan pekara sedemikian? apakah tujuan sebenar mereka?

Di Baitul Maqdis, khasnya di tempat yang dinamakan Haram As-Sharif, terletak Masjidil Aqsa iaitu kiblat pertama bagi orang-orang Islam sebelum kiblat dialihkan oleh Allah ke arah Ka’abah di Makkah. Di sana juga ada sebuah batu besar (panjangnya 56 kaki dan lebarnya 42 kaki) terletak dalam satu binaan berkubah yang dipanggil Qubatul Sakhra’ atau ‘Dome of The Rock’.

batu-kubah
Batu itu berbentuk hampir separuh bulatan dan di tengah-tengah batu ini terdapat satu lubang yang turun ke bawah menuju ke sebuah gua kecil yang dipanggil “Gua Arwah”.

Pada masa pemerintahan Khalifah Umar Al-Khattab r.a. kawasan batu itu dikepung dengan mendirikan sebuah masjid berbentuk bulat dan senibinanya direka khas oleh seorang akitek Greek.

Pada masa pemerintahan Abdul Malik ibn Marwan iaitu Khalifah Ke 10, masjid itu telah dibangunkan semula serta dinamakan Masjid Qubatul Sakhra’ (Dome of The Rock), setinggi 10 meter dan diameter 20 meter.

Ada cerita yang mengatakan bahawa batu ini terangkat ke atas ketika Rasulullah melepaskan kaki Baginda dari batu ini untuk melakukan Mi’raj ke Sidratul Muntaha. Batu ini dikatakan ingin mengikut Rasulullah waktu Mi’raj tetapi ditahan oleh malaikat Jibril. Bekas tapak tangan Jibril dikatakan masih ada di sana.

Menurut Sayyid Muhammad bin Alwi Al-Maliki, ulama Masjidil Haram di Makkah, mereka yang berkata bahawa batu ini tergantung di antara langit dan bumi adalah tidak benar kerana kisah ini tidak tersebut dalam Al-Qur’an atau dalil-dalil hadis yang kuat. (Bait Al-Maqdis, Masjid Al-Aqsa dan Batu Bergantung oleh Syed Hassan Muhammad Al-Attas)

Kejadian batu itu cuba terbang mengikut Nabi Muhammad S.A.W. semasa israk dan mikraj, setelah dikaji semula berdasarkan kepada hadis-hadis sahih, perkara itu tidak benar. Ia hanya bersumber dari Yahudi (dongeng Israiliyyat) . Batu itu sebenarnya tidak terapung.

Menurut Prof Dr Tala’at Muhamad Afifi, dari Universiti al-Azhar:
“Qubatul Sakhra’ itu bukanlah terapung diatas udara sebagaimana yang dinyatakan didalam soalan, akan tetapi hujungnya luas dari tapaknya yang menjadikan ianya tergantung”.

Maknanya, batu itu mempunyai bahagian atas yang lebih besar dari bawah menjadikannya seolah2 terapung. Kesimpulannya, cerita Batu yang tergantung itu merupakan cerita-cerita
Israiliyyat. Dikatakan bahawa orang Yahudi sengaja ingin mewarwarkan mengenai Qubatul Sakhra’ agar orang Islam dapat melupakanMasjid Al-Aqsa yang dipercayai merupakan tapak masjid yang dibina oleh Nabi Sulaiman yang ingin mereka kuasai.

Renung2kan dan selamat beramal!!

Sumber:
Darulbayan.com

Thursday, April 23, 2009

Minggu Bioprocess

Akhirnya tamatla suda minggu bioprocess bagi ak minggu nie,
adui.... bohsan gak r xda bnde sangt ak nak wat in bioprocess...
minggu dpan ak stat minggu chemical process plak...
xsabo rasenye

Monday, April 20, 2009




mesti tengok....(aku pun xtgok lagi)Fighting

DOTA??


eat dota, live dota, sleep dota, paly dota.....


i'm one of dota gamer...


come and seek me in garena[plus09]

i'm waiting someone strong there

Saturday, April 18, 2009

bleach




ok la, most org tau kan cte bleach is one of the top in da world,yaha!!


aku nak tnyla kipas sush mati bleach watak pe korg minat..


bagi aku kurotsuchi mayuri n zaraki kenpachi, bcoz 22 hardcore giler.... gempak abes,


mayuri aku suka sbab bankai die hustler abes....kompem mati dok sape kne bankai mayuri


kenpachi plak sbb riatsu die beso giler....xpernah ade shikai or bankai.. agk nye pe jdik kalo die ade bankai ek.


aku gak ade kumpul bleach anime,stkat ni ade 1-175, sesape nak bole mintk dgn aku

n sesape yg juga kmpl anime ni kalo ade anime trbaru bgtau aku..
video

Friday, April 17, 2009

Every day is a new day

Sudah seminggu aku kat micet......Hmm, tempat yang ak ingin pegi, 1st time ak smpi ak rse sgt truja.. yela, dapat masuk u akhirnya, actually smpi je kat cni baru aku tau yg aku akn hadapi masalh kbandr. tp xpela. kejap je.hakhak.....

Papepun dari segi equipment aku bole kata micet bole jdi makmal csi,sume alat makmal dlam cter csi 2 ade kat cni,puh!! Bangga gle aku. lagi satu kan kat cni pun ade gym..ingt bmi je ade gym. Kekdg pepetg 2 aku p r sana..haha,jaga badan katekan..haha

Ok la,aku xnak la cte bnyk2,lagipun ni 1st time aku create blog,anyway aku akan update crita2 bile2 nti......ok,tata